PFAS kan være skyld i overvægt

PFAS kan være skyld i overvægt
Ryger kiloene hurtigt på igen efter vægttab? Så har du måske for meget PFAS i kroppen.

I et nyligt forskningsprojekt (april 2023) blev sammenhængen mellem PFAS (perfluorinerede alkylater) og vægtøgning undersøgt. Forskningen konkluderede at høje niveauer af PFAS i blodet, især PFOA og PFHxS, var forbundet med vægtøgning efter et vægttab, uafhængigt af kost og køn. Undersøgelsen er baseret på 381 overvægtige deltagere fra otte europæiske lande og ledet af forsker Philippe Grandjean og andre anerkendte forskere. Du kan finde mere detaljeret information i den oprindelige undersøgelse her.

Udfordringer med PFAS i det dansk grundvand

PFAS kaldes også for “evighedskemikalier” da de er resistente over for nedbrydning og akkumuleres i miljøet. PFAS udgør en betydelig miljø- og sundhedsrisiko i Danmark, særligt i forhold til grundvandet, som er vores primære kilde til drikkevand.

Sammenhængen mellem overvægt og PFAS

Der er som sådan ikke noget nyt i at forhøjede niveauer af PFAS i kroppen kan føre til overvægt. Undersøgelsen, som vi nævnte overfor, bekræfter blot, hvad forskere længe har vidst; nemlig, at PFAS kan påvirke kroppens hormonbalance og stofskifte, hvilket potentielt fører til vægtøgning. Kemikalierne ophobes i kroppen, hvilket kan komplicere vægttab og øge risikoen for vægtøgning efter et vægttab. Læs mere om hvad PFAS betyder for dit helbred her.

5 facts om PFAS i dit drikkevand

Nedenfor har vi samlet fem af de mest almindelige spørgsmål og svar om PFAS. Hvis du ikke finder svar på dine spørgsmål om PFAS her, kan du med fordel læse mere i vores uddybende artikel om emnet her.

Hvad er PFAS?

PFAS står for per- og polyfluorerede alkylstoffer, i daglig tale bedre kendt som fluorstoffer. Det er kort fortalt en stor gruppe menneskeskabte kemikalier, der har været anvendt i en lang række industri- og forbrugerprodukter siden 1940'erne. Der findes mere end 4700 forskellige kemikalier i gruppen af PFAS. Kemikaliernes evne til at afvise smuds, olie og vand, gør dem populære i mange sammenhænge og for blot at nævne et par eksempler, findes de eksempelvis ofte i non-stick belægninger på stegepander og andre køkkenredskaber, i brandskum, i nogle typer tekstiler og ikke mindst findes PFAS ofte i de pesticider, som bruges på danske marker.

I dag ved vi, at PFAS er noget skidt for miljøet og vores sundhed. Alligevel anvendes de stadig i stor stil ganske lovligt.

Er PFAS skadeligt for helbredet?

Ja, der er slet ingen tvivl. Forskning har påvist, at visse fluorstoffer, herunder PFOS/PFAS, kan have negative konsekvenser for vores sundhed, herunder påvirkning af reproduktionssystemet, leveren og immunsystemet samt øget risiko for fedme og visse typer kræft.  

Med andre ord er det altså noget, vi alle bør prøve at undgå at indtage og komme i kontakt med, men det er ikke let i dagens Danmark.

EU instansen European Environment Agency (EEA) skriver blandt andet om PFAS: “De kan føre til sundhedsproblemer, såsom leverskader, skjoldbruskkirtelsygdom, fedme, fertilitetsproblemer og kræft.”

Er der PFAS i det danske drikkevand?

Der findes PFAS i mere end halvdelen af alle grundvandsboringer i Danmark. Det kan du eksempelvis finde dokumentation for i artiklen her. I 2020 blev det endvidere afsløret, at TFA, et stof fra PFAS-gruppen, var til stede i ikke mindre end 89 procent af alle grundvandsboringer i Danmark. TFA (Trifluoracetat) er et nedbrydningsprodukt af visse PFAS-forbindelser (Per- og polyfluoralkylstoffer).

Selvom vi i Danmark har grænseværdier for hvor meget PFAS drikkevandet må indeholde, er der set flere skræmmende eksempler på, at grænseværdierne er voldsomt overskredet i drikkevand, som er sendt ud til forbrugerne.

Hvordan er PFAS endt i drikkevandet?

PFAS ender i drikkevandet af forskellige årsager og fra forskellige kilder, herunder forurening fra industrier, der fremstiller eller bruger PFAS, brandskum der indeholder PFAS, og fra produkter, der nedbrydes og frigiver PFAS til miljøet. Sidst men ikke mindst er landbruget en stor synder, når det kommer til sprøjtemidler indeholdende PFAS-pesticider.

Hvordan kan jeg beskytte mig mod PFAS i mit drikkevand?

For at beskytte dig mod PFAS i drikkevand kan du anvende et vandfilter, der indeholder aktivt kul, som er kendt for at kunne reducere indholdet af PFAS i vand. Find blandt andet dokumentation for effekten her. Og mere om anvendelsen af aktivt kul til privat vandrensning her.

Derudover kan det være en god idé at konsultere lokale vandværker eller relevante myndigheder for specifikke oplysninger om drikkevandskvaliteten i et givent område.