Ioniseret vand & pH-værdi
Ioniseret vand, basisk vand eller på engelsk “alkaline water” er buzzwords, du måske er stødt på, hvis du interesserer dig for kvaliteten af det vand, du drikker. Ioniseringsmaskiner er nemlig nogle af de produkter, der ofte dukker op, når det handler om alternativ sundhed og vand. Der er blevet sagt og skrevet meget om de potentielle sundhedsfordele ved at indtage vand med en høj pH-værdi, men hvad er egentlig fakta, og hvad er myter? I denne artikel dykker vi ned i emnet og ser nærmere på, hvad hypen skyldes og hvad videnskaben siger om ioniseret vand.
Hvad er ioniseret vand?
Vand, der har været udsat for en form for elektrolyse, som fører til en splittelse af vandmolekylerne i sure og basiske ioner, kaldes ioniseret vand. Til processen anvendes en form for ioniseringsmaskine, der leder elektrisk strøm gennem vandet, og derefter udskiller det i separate beholdere med henholdsvis surt og basisk vand. Formålet er at fremstille vand med en særligt høj pH-værdi (basisk/alkalisk vand) med henblik på at drikke det.
Teorien går nemlig på, at indtagelse af basisk vand kan understøtte en god pH-balance i kroppen og dermed fremme sundheden eller ligefrem helbrede diverse dårligdomme. Den sure del af vandet, som i denne proces må anses som et biprodukt, markedsføres som anvendeligt til rengøring og udvortes skønhedsrutiner. Om der er hold i påstandene, er der delte meninger om.
Er basisk ioniseret vand sundt?
Som vi så ovenfor, afhænger svaret af, hvem man spørger. Mens nogle hævder, at basisk vand kan neutralisere overskydende syre i kroppen og dermed fremme et godt helbred, er der andre, som mener, at der ikke er hold i påstandene og at det måske endda kan være skadeligt på længere sigt at indtage større mængder af basisk vand. Der er endnu ikke bred videnskabelig opbakning og konsensus i forhold til hverken det ene eller andet.
Særligt i Japan, Sydkorea og andre dele af Asien er ioniseret vand meget populært. I de senere år har interessen også bredt sig til den vestlige verden – godt hjulpet på vej af massiv markedsføring og kendisser, der har talt godt om at drikke “alkaline water”. Dykker man lidt ned i påstandene om de positive effekter ved at indtage ioniseret vand, vil man opdage, at de primært stammer fra producenter og forhandlere af ioniseringsmaskiner samt fra alternative medicinske kredse. Det betyder selvfølgelig ikke, at der ikke kan være noget om snakken, men det er måske værd at have med i overvejelserne, inden man kaster sig ud i en større investering i et ioniseringsanlæg.
Hvilken pH-værdi har dansk postevand?
Dansk drikkevand har normalt en pH-værdi omkring 7, hvilket betyder, at det er neutralt. Dette gælder for de fleste kilder til drikkevand. Renset vand med lavere kalkindhold kan have en smule højere pH-værdi, men ligger typisk stadig tæt på 7. Hvis en væske er basisk, vil den have en pH-værdi mellem 8-14.
Hvilken pH-værdi har ioniseret vand?
Ioniseret vand kan variere i pH-værdi afhængigt af, hvordan det er blevet ioniseret. Generelt kan ioniseret vand falde ind i to hovedkategorier:
Alkalisk ioniseret vand (eller basisk ioniseret vand): Dette vand har en pH-værdi, der er højere end 7. Typisk mellem 8 og 10, men nogle ioniseringsmaskiner kan producere vand med en pH-værdi på op til 12. Dette vand hævdes ofte at have antioxidante egenskaber og potentielle sundhedsmæssige fordele.
Surt ioniseret vand: Dette vand har en pH-værdi, der er lavere end 7, ofte mellem 4 og 6. Dette vand bør ikke drikkes, men promoveres ofte som særligt godt egnet til rengøring eller skønhedsbehandlinger, fordi det har en let desinficerende virkning.
Det er vigtigt at bemærke, at mens ioniseret vand kan have disse pH-værdier, varierer det faktiske pH-niveau af den enkelte maskines indstillinger og vandets oprindelige pH og mineralindhold.
Kan basisk ioniseret drikkevand ændre pH-værdien i kroppen?
Kost- og væskeindtag kan have nogen indflydelse på kroppens pH, men det vil primært vise sig i urinen, da kroppen har meget effektive reguleringssystemer, der konstant arbejder på at holde blodets pH indenfor det optimale interval.
Når man taler om kroppens pH-værdi, refereres der typisk også til pH-værdien i blodet. Kroppen fungerer bedst, når blodets pH-værdi ligger inden for et meget snævert område; nemlig mellem 7,35 og 7,45. Det vil sige, at blodet naturligt er svagt basisk.
Kroppen regulerer blandt andet pH-niveauet ved hjælp af lunger og nyrer. Disse organer hjælper med at fjerne overskydende syrer eller baser og sikre, at blodets pH-værdi forbliver stabilt.
Mens det måske vil være muligt at påvise en ændring af urinens pH-værdi ved større indtag af basisk ioniseret drikkevand, så påvirker det altså næppe blodets pH-værdi markant. Kroppen vil konstant arbejde på at regulere og opretholde blodets pH, uanset hvad der sker med urinens pH.
Drikkevands pH-værdi har således formentlig minimal direkte indflydelse på blodets pH-værdi i kroppen. Det er dog altid en god idé at følge en afbalanceret kost og leve en sund livsstil for at understøtte kroppens generelle funktion og sundhed.
Er det farligt at drikke ioniseret vand?
At drikke basisk ioniseret vand i moderate mængder betragtes generelt som sikkert for de fleste mennesker. Dog er der nogle potentielle risici at have med i overvejelserne.
Overindtag af basisk vand: Overdreven indtagelse af vand med meget høj pH-værdi kan potentielt forstyrre kroppens naturlige syre/base balance. Dette kan føre til metabolisk alkalose, som er en tilstand, der kan forårsage symptomer som kvalme, opkastning, rystende hænder og fødder samt muskler.
Mangel på mineraler: Nogle ioniseringsmaskiner fjerner vigtige mineraler fra vandet. At drikke demineraliseret vand regelmæssigt kan potentielt føre til mangel på essentielle mineraler i kroppen.
Mavesyre og fordøjelse: Det er uvist, om regelmæssigt indtag af basisk vand kan påvirke mavesyren og forstyrre den normale fordøjelse.
Interaktion med medicin: Basisk vand kan påvirke kroppens optagelse af visse typer medicin. Tager du medicin, er det derfor vigtigt at konsultere en læge, før indtag af større mængder ioniseret vand.
Skadelig langtidseffekt: Selvom kortvarigt indtag af vand med en høj eller lav pH-værdi sandsynligvis ikke vil forstyrre kroppens syre/base-balance, er der teoretiske bekymringer for, at indtag over længere tid kan påvirke kroppens egne reguleringssystemer. Der er behov for mere forskning på området for at be- eller afkræfte sådanne potentielle langtidseffekter.
Hvis du som udgangspunkt er sund og rask, er det at drikke basisk ioniseret vand i moderate mængder sandsynligvis sikkert, men det er naturligvis altid en god idé at være opmærksom på eventuelle bivirkninger eller ændringer i dit generelle velbefindende.
Hvad er forskellen på ioniseret vand og renset vand?
Ioniseringsmaskiner bør ikke forveksles med eller anvendes i stedet for vandrensningsanlæg. Der er tale om to forskellige ting. Når vandet renses gennemgår det en proces med det formål at eliminere urenheder og sundhedsskadelige stoffer, mens ioniseret vand har gennemgået en proces, der ændrer dets ioniske sammensætning.
Renset vand handler om reel vandkvalitet og sundhed, mens ioniseret vand sagtens kan indeholde problematiske og sundhedsskadelige stoffer, på trods af at det markedsføres som et sundhedsprodukt. Til nogle ioniseringsmaskiner kan man tilkøbe filtre, som renser vandet, hvilket bevidner, at maskinen i sig selv ikke har som primært formål at rense vandet.
Kan man selv lave basisk drikkevand?
Ja, du kan for eksempel tilsætte en halv teskefuld natron eller et par citronskiver til et glas vand. Selvom citrusfrugter indeholder syre, virker de ironisk nok basedannende, når vi indtager dem.
Et gammelt husmoderråd, som mange stadig sværger til, er at starte dagen med en kop kogt vand tilsat saften fra en halv økologisk citron. Tilsæt eventuelt også en halv teskefuld Himalaya salt for at tilføre vandet sunde salte og mineraler, som kroppen har brug for.
Vand med citronsaft kan måske ikke erstatte en ioniseringsmaskine, men det er i hvert fald en metode til at skabe basisk drikkevand, der er relativt billig og som hverken optager meget plads på køkkenbordet, kræver strøm eller skaber spildevand.