Er omvendt osmose bedst?

Vandrensning med Omvendt Osmose

I jagten på rent drikkevand nævnes omvendt osmose (på engelsk Reverse Osmosis eller blot RO) ofte som en af de mest effektive metoder til at rense vand for urenheder. Metoden er da også yderst effektiv, når det kommer til at fjerne skidt og snavs fra vand, men faktisk er omvendt osmose i de fleste tilfælde FOR effektiv til anvendelse i almindelige danske husstande. Omvendt osmose fjerner nemlig ikke kun det uønskede fra vandet. Det “stjæler” også alle de gode og livsnødvendige mineraler, salte og sporstoffer, som dansk drikkevand naturligt indeholder. 

Hvad er omvendt osmose?

Omvendt osmose er en vandrensningsteknik, der adskiller og fjerner forurenende stoffer fra vandet. Ordet "omvendt" refererer til, den måde processen fungerer på, der står i modsætning til naturlig osmose. I naturens osmose vil vand bevæge sig fra et område med lav koncentration af forurenende stoffer til et område med høj koncentration. Men i omvendt osmose skubber man, ved hjælp af tryk, vandmolekylerne gennem filtre, der fanger de uønskede stoffer.

Når vandet pumpes gennem systemet under tryk, passerer det først gennem et forfilter, som fanger større partikler. Derefter går det typisk gennem selve RO-membranen, som er finmasket nok til at kun tillade vandmolekyler at passere, mens større molekyler, ioner og andre urenheder bliver fanget og skyllet væk.

Fordele og ulemper ved omvendt osmose

RO-teknologi kan gøre saltvand, søvand og selv vand fra snavsede brønde drikkeligt. Omvendt osmose fjerner nemlig alt fra salt til bakterier, vira, opløste faste stoffer, pesticider og tungmetaller. Desuden kan det også reducere mængden af klor og klorforbindelser, som ofte findes i drikkevand i udlandet. 

Men ligesom med andre teknologier er der både fordele og ulemper ved omvendt osmose. På plussiden giver det en usammenlignelig renhed, som ofte overgår standarderne for almindeligt drikkevand, og det kan fjerne et bredt spektrum af forurenende stoffer. 

Listen af ulemper er dog også til at få øje på. For det første har omvendt osmose-systemer tendens til at spilde en masse vand. For hver liter rent vand, der bliver produceret, kan flere liter blive spildt. For det andet vil de ofte sænke vandtrykket betragteligt og producere rent vand meget langsommere end alternative vandrensningssystemer. Det er ikke ualmindeligt, at omvendt osmose-systemer kræver strøm for at kunne få nok tryk på vandet. For det tredje kræver RO-teknologi vedligeholdelse. Membranerne og filtrerne skal skiftes regelmæssigt for at sikre, at systemet fungerer optimalt. Det kan kræve professionel hjælp at installere og vedligeholde et omvendt osmose-anlæg.

Sidst men ikke mindst er det vigtigt at være opmærksom på, at omvendt osmose renser så meget fra, at det også fjerner alle de sunde salte og mineraler i vandet. Det betyder, at vandet kommer til at smage "fladt", men endnu værre så betyder det også, at kroppen ikke får disse vigtige mineraler fra vandet. Derfor anbefales det at tilsætte disse mineraler til vandet efterfølgende eller tage kosttilskud af samme, hvis du anvender omvendt osmose over længere tid. 

Hvilke gavnlige mineraler indeholder dansk postevand?

Dansk drikkevand stammer primært fra grundvandet. Drikkevandets mineralindhold kan variere afhængigt af geologien i det område, hvor vandet pumpes op, men generelt indeholder dansk drikkevand følgende gavnlige mineraler:

Calcium (Ca): Dette mineral er vigtigt for knoglesundheden og nervefunktionen.

Magnesium (Mg): Det er nødvendigt for mange af kroppens enzymprocesser, muskelfunktion og energiproduktion.

Kalium (K): Dette mineral er essentielt for hjertefunktionen, muskelkontraktion og nerveimpulsoverførsel.

Natrium (Na): Selvom for meget natrium kan være skadeligt, er en vis mængde nødvendig for at opretholde væskebalancen og nervefunktionen.

Bicarbonat (HCO₃⁻): Dette hjælper med at opretholde kroppens pH-balance.

Sulfat (SO₄²⁻): Dette findes i mindre mængder i drikkevand og kan være gavnligt for metabolismen.

Selvom disse mineraler er gavnlige i moderate mængder, kan for høje koncentrationer være problematiske. For eksempel kan for meget calcium og magnesium gøre vandet hårdt, hvilket kan medføre kalkaflejringer i rør og på apparater. Derudover kan det give problemer med eksem samt tør og skællende hud, hår og hovedbund. 

Er omvendt osmose værd at investere i?

Omvendt osmose kan være en fremragende løsning til vandrensning i områder, hvor vandkilden indeholder et meget højt niveau af urenheder, salt eller skadelige mikroorganismer. Men i lande som Danmark, hvor postevandet generelt er af relativt høj kvalitet og naturligt rigt på mineraler, kan omvendt osmose paradoksalt nok være mindre fordelagtigt. Når RO-systemer fjerner urenheder, fjerner de som nævnt ovenfor også de gavnlige mineraler. Mineraler, der ikke kun bidrager positivt til vandets smag, men som også har ernæringsmæssige fordele for vores sundhed. Omvendt osmose kan altså gøre vandet "for rent" og berøve vandet for dets naturlige, gavnlige kvaliteter.