Vandfiltrering med kiselgur
Naturmaterialet kiselgur er eminent til ultrafiltrering af drikkevand. Særlige keramiske filtre af kiselgur anvendes verden over til vandrensning på grund af deres evne til effektivt at fjerne både bakterier, partikler og andre urenheder fra vand, samtidig med at de opretholder en god gennemstrømning af vandet i modsætning til andre ultrafiltreringsmetoder, der ofte forårsager et betydeligt fald i vandtrykket.
Hvad er kiselgur?
Kiselgur også kaldet diatomejord (eller på engelsk Diatomaceous Earth) er et naturligt materiale, der i sin rene form ofte ses som et fint, hvidt pulver.
Det består af fossile rester af diatoméer. På almindeligt dansk, kan man sige, at det er en form for meget gamle, mikroskopiske alger, som har efterladt deres små, hårde skaller i jorden. Disse skaller er fulde af små huller, hvilket gør kiselgur fremragende til absorbering af diverse andre materialer.
Kiselgur bruges i mange forskellige sammenhænge, herunder til at rense vand, bekæmpe insekter, opsuge væsker, i kattebakker, og endda i fremstillingen af dynamit.
Ultrafiltrering af vand med kiselgur
Keramiske filtre af kiselgur er eminente til vandrensning på grund af deres evne til effektivt at fjerne bakterier, partikler og andre urenheder fra vand, samtidig med at de opretholder en god gennemstrømning af vandet.
Et keramisk filter af kiselgur med en hulstørrelse på kun 0,1 mikrometer tilhører kategorien “ultrafiltrerings”-membraner, hvilket betyder, at det fjerner 100% af alle indholdsstoffer, der kan ses med det blotte øje, samt alle stoffer der kun kan ses i et mikroskop og selv indholdsstoffer, som kun kan ses i et elektronmikroskop.
Køb et kiselgurfilter her.
Hvad er ultrafiltrering?
Ultrafiltrering, ofte forkortet UF, bruger filtre, der har en meget lille åbningsstørrelse på mellem 0,001 mikrometer og 0,1 mikrometer. Denne proces er ekstremt effektiv til at fjerne store urenheder, sammen med bakterier, virusser og andre mikroskopiske organismer fra vand. Samtidig sikrer den, at vandets essentielle mineraler og sporelementer forbliver intakte. Dette forbedrer vandets kvalitet betydeligt, så det lever op til kravene for sterilt vand og kan drikkes direkte.
Det er vigtigt at bemærke, at ultrafiltrering ikke fjerner opløste stoffer eller salte fra vandet. Denne teknik filtrerer primært faste stoffer på et ekstremt fint niveau. Ultrafiltrering er særligt effektiv til at fjerne en bred vifte af forurenende stoffer, såsom sediment og klor, samt cyste-lignende partikler. For dem, der ønsker at beholde essentielle mineraler som calcium og magnesium i deres vand, er ultrafiltrering en ideel løsning.
Hvad er en mikrometer?
En mikrometer er en meget lille måleenhed, der bruges til at måle meget små ting. Den er så lille, at den er en tusindedel af en millimeter. Man kan også kalde en mikrometer for en “my” eller bruge symbolet “µ”. Når man læser om vandfiltre, vil man ofte støde på det engelske ord “micron”, der betyder det samme som en mikrometer.
For at give en bedre forståelse af disse små måleenheder, kan vi se på størrelsen af et vandmolekyle. Et vandmolekyle (H2O) har en diameter, der er omhyggeligt beregnet til at være cirka 0,000282 mikrometer. Dette er så fint, at det svarer til tohundredetoogfirs milliontedele af en mikrometer. Vi kan også omsætte dette tal til andre måleenheder: 0,000282 mikrometer er lig med 0,282 nanometer (nm), eller 282 picometer (pm), hvilket repræsenterer henholdsvis en milliardtedele og billiontedele af en meter.
Det kan være svært at forestille sig, hvor lille en mikrometer egentlig er. Nedenfor har vi sammenlignet den med størrelsen på ting, der kan være lettere at forholde sig til. Her er nogle eksempler:
- Et menneskehår er omkring 70 mikrometer tykt. Det betyder, at et menneskehår er omkring 70 gange tykkere end en mikrometer.
- Røde blodlegemer er omkring 5 til 8 mikrometer store. De er altså lidt større end en mikrometer, men stadig meget små.
- Pollenkorn varierer i størrelse, men de er ofte omkring 10 til 40 mikrometer. Det betyder, at de er større end en mikrometer, men stadig så små, at vi ikke kan se dem med det blotte øje.
- Bakterier er typisk mellem 0,5 og 5 mikrometer. Nogle bakterier er altså mindre end en mikrometer, mens andre er på samme størrelse eller lidt større.
Vandrensning med kiselgur i et historisk perspektiv
Kiselgur har været anvendt til vandrensning i mere end et århundrede. Dets anvendelse i denne sammenhæng kan nemlig spores tilbage til det 19. århundrede. Den første kendte brug af kiselgur til filtrering af drikkevand blev rapporteret i 1800-tallet, hvor det blev brugt i små, private vandforsyningssystemer.I begyndelsen af det 20. århundrede blev kiselgur mere udbredt i vandbehandling og filtrering. Det blev især populært i Europa og USA, hvor det blev brugt i kommunale vandforsyningssystemer og i industrier for at forbedre vandkvaliteten.
Teknologien og metoderne for brug af kiselgur i vandrensning har udviklet sig betydeligt siden dets tidlige anvendelse, men grundprincippet om at udnytte den fine porøsitet til at filtrere urenheder fra vandet er forblevet det samme. Kiselgur er stadig en vigtig komponent i mange moderne filtreringssystemer.
Er kiselgur effektivt til vandrensning?
Kiselgur er særdeles velegnet til vandrensning og bruges ofte som et filtreringsmedie. Dens fine, porøse struktur gør den effektiv til at fjerne urenheder og mikroskopiske partikler fra vand. I vandrensningsprocesser bruges kiselgur ofte i form af et kermisk forfilter, der fanger snavs, alger, protozoer og andre suspenderede partikler.
Disse filtre er særligt nyttige i industrier som drikkevandsforsyning, svømmebassiner, akvarier og i visse industriel- og fødevarebehandlingsprocesser. Kiselgurs evne til at fange små partikler gør det til et effektivt middel til at forbedre vandkvaliteten.
Er det sikkert at rense vand med kiselgur?
Et keramisk filter af kiselgur – af en ordentlig kvalitet – afgiver hverken støv eller andre partikler til vandet. Ligesom det heller ikke ændrer smagen eller lugten af vandet.
Måske har du også hørt om “spisekisel”, der refererer til en fødevaregrad af kiselgur, som ofte anvendes i kosttilskud til mennesker eller i dyrefoder pga. dets rensende effekt samt høje indhold af siliciumdioxid, et mineral, der menes at støtte sund hud, hår, negle og generel bindevævssundhed.