Blødgøring af vand

Hård vand er et udbredt problem i Danmark. Alligevel er det nok de færreste, der tænker over det i hverdagen. De fleste danskere lever bare med det, men vandhårdheden er faktisk noget, du relativt let kan gøre noget ved og der kan være mange fordele ved at blødgøre vandet i dit hjem.

Vidste du for eksempel, at blødgøring af dit vand i hjemmet både kan forlænge levetiden for dine husholdningsapparater, lette rengøringen, løse hudproblemer og forbedre smagen af dit vand? 

Der findes forskellige metoder og løsninger til blødgøring af vand, men lad os først dykke lidt ned i begreberne og blive klogere på, hvad der gør vandet hårdt og hvorfor blødgøring af vand kan være en fornuftig investering.

Hvad kendetegner hårdt vand?

Hårdt vand indeholder meget kalk. Blødt vand har omvendt et lavt kalkindhold. Vandhårdheden kan variere afhængigt af hvor i landet, du bor, men langt de fleste steder i Danmark, vil vandet betegnes som middelhårdt til meget hårdt.

Almindelige tegn på hårdt vand:

  • Kalkbelægninger på glas, fliser, armaturer, kopper, tallerkener mv.
  • Håndklæder, tøj og andre tekstiler misfarves og føles stive efter vask
  • Aflejringer af kalk i vandrør og husholdningsapparater
  • Sæbe og shampoo danner ikke meget skum
  • Eksem, tør, rød og kløende hud, tørt hår og irriteret hovedbund 

Det kan altså både have praktiske, økonomiske og helbredsmæssige konsekvenser at have hårdt vand i husstanden.

Hvorfor har vi hårdt vand i Danmark?

Den danske undergrund og dermed grundvandet indeholder meget kalk og derfor har det vand, der kommer ind i vores hjem, også et højt kalkindhold. Kalken ender i grundvandet, når regnvand passerer gennem kalkholdige sten og jord, hvor det optager calcium- og magnesiumioner.

Vandkvaliteten og hårdheden af vandet, kan variere en hel del afhængigt af, hvor du bor, men generelt kan man sige, at vandet i Danmark er hårdt sammenlignet med mange andre lande. Du kan tjekke dit vands hårdhedsgrad her.

Blødgøring af vand kan løse problemer med skæl og tørt hår

Måske har du bemærket, at du kan nøjes med mindre shampoo, sæbe, balsam mv., når du er på ferie i et land, hvor vandet har et lavere kalkindhold end i Danmark? Dit hår føles måske også mere blødt og glansfuldt på ferien.

Vores hud, hår og hovedbund bliver naturligt påvirket af kalkindholdet i vandet. Hvis du oplever, at dit hår let kruser og ser tørt og livløst ud, mens hovedbunden kan blive tør og skællende, er du ikke alene. Det er nemlig meget almindelige “bivirkninger” af at bade i hårdt vand.

Kalken i vandet kan også gøre det sværere for sæbe og shampoo at skumme op, hvilket kan bevirke, at du bruger større mængder af produkterne end højst nødvendigt. Blødgøring af vandet kan være den lette vej til at opnå en sund hovedbund samt blødt og glansfuldt hår.

Hårdt vand kan give børneeksem hos nyfødte

Det er videnskabeligt bevist, at hårdt vand kan være årsag til problemer med tør, kløende og rød hud og sågar eksem hos voksne såvel som børn. Men særligt for babyer, der naturligt har mere sart hud end de fleste voksne, kan det være problematisk at bade i meget kalkholdigt vand. ​

Overlæge Jacob Pontoppidan Thyssen, fra Hud- og Allergiafdelingen på Gentofte Hospital, har i et gennemgribende forskningsprojekt påvist, at nyfødte har større risiko for at udvikle børneeksem, hvis de er bosat i et område med hårdt vand.

Børneeksem er slemt nok i sig selv, men det kan også føre til andre og mere alvorlige lidelser såsom astma, høfeber og fødevareallergi. Det kan derfor være en rigtig fin investering i dine børns sundhed at blødgøre vandet i hjemmet, såfremt der er hårdt vand i det område, hvor I bor. Læs hele den videnskabelige artikel her.

Sundere planter med blødt vand

Det ser ud til, at blødgøring af vand ikke kun gavner os mennesker. Mange beretter nemlig om, at deres potteplanter, krydderurter, blomster og planter i haven trives bedre, efter de er begyndt at blødgøre vandet i hjemmet.

Har du kæledyr, vil du også opleve, at der ikke længere kommer genstridige kalkaflejringer i vandskålen, når du blødgør dit vand.

Er hårdt vand farligt at drikke?

Hårdt vand er som udgangspunkt sikkert at drikke, men det kan påvirke sundheden indirekte, da kalken så at sige “stjæler” vandets naturlige indhold af mineralerne calcium og magnesium, som er vigtige for vores krop. Du bør derfor sørge for at tage et tilskud af disse mineraler eller sikre, at du får dem via kosten, hvis du ikke blødgør dit vand.

Ved at blødgøre vandet og dermed reducere kalkindholdet giver du kroppen det bedste udgangspunkt for at optage det sunde calcium og magnesium, der naturligt findes i vandet. 

Hvordan kan man blødgøre vand?

Der findes forskellige metoder til blødgøring af vand. Nogle mere miljøvenlige end andre. Før i tiden var det mere reglen end undtagelsen, at vaskemidler til tøjvask og opvaskemaskiner indeholdt meget skrappe kemikalier, som eksempelvis fosfat, for at blødgøre vaskevandet. Det er hverken hensigtsmæssigt for miljøet, dyr eller mennesker.

I dag findes der mildere alternativer, men det er også muligt at blødgøre vand helt uden brug af kemikalier, nemlig ved hjælp af en metode kaldet magnetisk ionombytning – i daglig tale måske bedre kendt som kalkspaltning.

Kalkspaltning kan også opnås gennem kemiske processer, men i det følgende vil vi fokusere på den mest miljøvenlige metode, nemlig magnetisk kalkspaltning. 

 

Magnetisk kalkspaltning og blødgøring af vand

Idéen med magnetisk vandbehandling (blødgøring) er, at ved at udsætte vandet for et magnetisk felt, vil calcium- og magnesiumionerne i vandet ændre deres adfærd, så de ikke kan danne kalkaflejringer. Teorien går på, at når vandet strømmer forbi magneterne, påvirker det ionernes bevægelsesmønster således, at de danner krystallinske strukturer, der ikke klæber til overflader.

Magnetisk vandbehandling  ændrer dog ikke vandets kemiske sammensætning. Calcium og magnesium fjernes altså ikke fra vandet; deres evne til at danne kalkaflejringer hæmmes blot. Det gør ikke blot vandet blødere, men bevirker også, at de gode mineraler nu kan optages i kroppen, når du drikker vandet. I det hårde vand er mineralerne bundet til kalken og findes ikke i en biotilgængelig form.

Magnetisk vandbehandling er en miljøvenlig løsning, samt væsentligt billigere og lettere at installere end mange af de kemiske blødgøringsanlæg på markedet.

Fordele ved blødgøring af vand i hjemmet

Der er både praktiske, økonomiske og helbredsmæssige fordele ved at blødgøre dit vand. Blødgøring af dit vand i hjemmet har nemlig en positiv effekt på alle de udfordringer, som det hårde vand giver.

Vandet vil ikke alene smage bedre, det vil også lette rengøringen i køkkenet og på badeværelset, give dine hårde hvidevarer og andre husholdningsapparater længere levetid. Sidst men ikke mindst vil dine planter, din hud, dit hår og din pengepung også nyde godt af blødgøringen.

Indkøbskurv
Kurv0
Der er ingen produkter i kurven!
Fortsæt med at handle
0